Hari ini rasa nak makan Roti canai dengan gulai dalca.
Bahan-bahan untuk roti canai
1. 4 cawan tepung gandum
2. 1 cawan air sejuk
3. 1 biji telur
4. 4 sudu besar susu cap junjung
5. 1 sudu kecil garam
6. Minyak sapi secukupnya
Semua bahan diatas ( kecuali minyak sapi) diuli hingga sebati( hingga tidak melekat di mangkuk dan tangan)
Angkat dari mangkuk dan uli lagi sehigga lembut.
Dibahagi dan jadikan bola-bola kecil. (size ikut suka )
Lepas itu dilumur dengan minyak sapi. Tutup dan simpan
satu malam.
Pagi esok boleh lah di tebar diatas meja atau permukaan licin.
Percikkan minyak diatas bola dan lumur tangan dengan minyak juga agar tidak melekat.
Tebar dan tarik-tarik sehingga nipis.
Renjis-renjis minyak diatasnya.
Gulung jadi roti canai (Nak gulung bulat atau nak empat segi boleh je).
Gulung semua dan disimpan ditempat bertutup agar tidak kering.
Perap beberapa minit sebelum boleh dibakar.
Panaskan kuali dan bakar atas minyak yang sederhana panas.
Balik-balikkan.
Siap!
No comments:
Post a Comment